Kas kindlustus hüvitab ka jõulupuu?

21.12.2020

• 22.04.2024
    Eesti inimesed on hakanud vähem prügi sorteerima
  • 16.04.2024
    Tüütud parklaõnnetused: kes vastutab plekimõlkimise eest?

Päkapikud viisid kuuse minema või jõuluvana astus tahvelarvuti katki? Kui kingitused on kodukindlustuse silmis kodune vara ja kaitstud, siis kuuse puhul on see veidi keerulisem.

Roheline haljendav kuusk on silmarõõmuks seni, kuni selle eest on vastavalt hoolt kantud. Kunstkuusk on aga kodune ese. "Ehtsa kuuse elujõulisus sõltub paljuski pererahva hoolitsusest. Kui näiteks taim jääb kastmata, siis võib kuusk juba pühade ajal okkad maha visata ja kindlustusel ei ole selles olukorras midagi teha. Seevastu kunstkuusk ja ka kingitused on oma olemuselt kodune vara ja neid kaitseb kodukindlustus," selgitas kindlustusettevõtte Gjensidige kahjukäsitluse osakonna juht Maarika Mürk.

Rohkem kui kahjusid kuuse endaga, tuleb reaalsuses ette kahjusid kuusejalaga. "Meil on olnud mitmeid kodukindlustuse kahjujuhtumeid, kus kuusejalast on lekkinud vesi põrandale ja põrand saanud kahjustusi. Konkreetsemalt oleme möödunud aastal hüvitanud näiteks 1730 euro suuruse kahju, kus kuusejalas oli pragu sees ning lekkinud vesi rikkus põranda. Pöörame aga tähelepanu, et ka kuusejala puhul tuleb kindlasti järgida  kasutusjuhendit ja kui klient on teinud kõik vastavalt juhistele, on tal õigus hüvitiseks," kirjeldas ta.

Kui enamasti veedavad inimesed rohkem aega kodus just jõuluajal, siis tänavu on juba sügisest paljud kas kodukontoris või kodusel distantsõppel. Sellest tulenevalt juhtub enamik kodukindlustusjuhtumeid arvutiseadmetega, aga sagedasti juhtuvad õnnetused ka köögis, kus sageli saab kannatada  erinev köögitehnika.

Mürgi sõnul on juba sügisest tekkimas ka teine tendents: inimesed veedavad oma nädalavahetused kodus ja sel ajal laekub ka rohkem eluruumide ja erinevate seadmete kahjuteateid. "Katki on läinud telefonid, telerid, tahvelarvutid ja arvutid. Tavaliselt on tegemist veekahjuga või purunemisega kukkumise tõttu. Paljusid õnnetusi saab vältida, kui vedelikud nutiseadmetest eemal hoida,“ soovitas Mürk.