Gjensidige ostab PZU Lietuva

01.10.2015

Gjensidige Forsikring ASA ja PZU SA sõlmisid 30.septembril 2015. aastal tehingu, mille kohaselt Gjensidige omandab 99,88% PZU Lietuva aktsiatest.

Ostutehing on kooskõlas Gjensidige strateegiaga kasvada Põhjamaades ja Baltikumis ning teeb Gjensidigest ühe suurematest kahjukindlustuse seltsidest Põhja- ja Baltimaades.

Kontserni turuosa Baltimaades on nüüdseks tõusnud ligikaudu 7 protsendilt umbes 12 protsendini. Turuosa Leedus on kasvanud ligikaudu 7 protsendilt umbes 19 protsendini.

Ettevõttel on seega Baltimaade kahjukindlustusturul selle arenedes ja küpsedes kesksem roll. PZU Lietuva ümberstruktureerimine viiakse nõuete kohaselt läbi kuue kuu jooksul alates tehingu vormistamisest.

„PZU Lietuva sobib hästi meie tegevusega Baltimaades ja tagab meile turul, kus eeldame mõõdukat kasvu, olulise kohalolu,“ räägib tegevdirektor Helge Leiro Baastad. „Usun, et viimastel aastatel Balti turul aset leidnud struktuursed muudatused muudavad kindlustusturu ratsionaalsemaks ja kasumlikumaks. PZU Lietuva ost võimaldab leida sünergiat meie tegevustes kõigis Balti riikides,“ sõnas Baastad.

“Baltimaade kindlustusturg ei ole kaugeltki veel küllastunud. Leiame, et nii era- kui ärisektoris on kindlustusteenuste turu laiendamiseks veel küllalt ruumi. Meie meeskonnal on kogemused kõigis Balti riikides, mis aitavad kaasa Gjensidige tugeva turupositsiooni loomisel,“ räägib PZU Lietuva tegevdirektor Marius Jundulas. Ta lisab, et PZU Lietuva olemasolevaid kliente teenindatakse hoole ja austusega.

Kahe ettevõtte, Gjensidige Balticu ja omandatud PZU Lietuva, integreerimisega tehakse kohe algust. Lähikuudel viiakse läbi olulised muudatused nagu kaubamärgi vahetus ja IT-süsteemide koordineerimine. Lisaks investeeritakse märkimisväärselt äri parendamisesse, parimate kogemuste jagamisse kogu kontsernis ja sünergiate realiseerimisse.

Faktid

PZU Lietuva: PZU Lietuva on Leedus suuruselt kolmas kindlustusselts, mille turuosa on 13,8% ja Leedu turult koguti 2014. aastal brutokindlustuspreemiaid ligikaudu 50 miljonit eurot. PZU Lietuvas töötab ligikaudu 560 töötajat.

0,12 protsenti aktsiatest, mida Gjensidige ei osta, kuulub kohalikule investorile. Vähemusosalus ei takista PZU Lietuva ja Gjensidige Balticu integreerimist.

PZU Lietuva pakub Leedus kahjukindlustusteenuseid peamiselt sõiduki-, vara- ja isikukindlustuse valdkondades. Ettevõte tegutseb ka Eestis ja Lätis, kuid neid filiaale tehing ei puuduta.

2014. aastal olid omandatud ettevõtte brutokindlustuspreemiad Leedus umbes 50 miljonit eurot. Ligikaudu 40% sellest pärines eraisikute ja umbes 60% ettevõtete turult. Teenuseid pakutakse maaklerite, agentide, sidusvõrgustiku ja interneti vahendusel, samuti ettevõtte enda kontorites.

Gjensidige Forsikring ASA: Gjensidige on Põhjamaade juhtiv kahjukindlustusselts, mis tegutseb Norras, Taanis, Rootsis ja Baltimaades. 2014. aastal oli äritulu 23 miljardit Norra krooni ja enne PZU Lietuva ülevõtmist töötas ettevõttes ligikaudu 3500 töötajat.

Gjensidige sisenes Balti turule 2006. aastal, mil omandati ettevõte Parekss Insurance. 2008. aastal omandati RESO Europa ja 2009. aastal ettevõtte Länsförsäkringar portfell. 2014. aasta 4.kvartali seisuga kuulus kontsernile Baltimaade turust 6,9 protsenti. Gjensidige pakub kahjukindlustuse teenuseid Eestis, Lätis ja Leedus, kolmes riigis kokku on ligikaudu 380 töötajat ja märkimisväärne arv kindlustusagente. 2014. aastal olid ettevõtte brutokindlustuspreemiad Balti regioonis ligikaudu 510 miljonit Norra krooni.