Peamine liiklusõnnetuste põhjustaja on inimeste hooletus

05.12.2019

• 24.05.2022
    Õnnetus ei hüüa tulles – millal hüvitab metsloomaga kokkupõrke kasko?
  • 20.05.2022
    Elamu korras dokumentatsioon aitab kindlustusjuhtumi korral tagada kiireima tee tagasi igapäevaellu
  • 17.05.2022
    Uuring: viiendik tööandjatest pöörab tähelepanu töötaja emotsionaalsele tervisele

Tegus jõuluaeg on tulekul, mis omakorda mõjutab liikluskäitumist. Kindlustusettevõte Gjensidige tellitud ja uuringufirma Nielseni läbiviidud uuring näitas, et hooletus on peamine liiklusõnnetuste põhjustaja, samas kui autojuhtide enda suurim mure on halb ilm.

„Peamine õnnetuste asjaolu on kindlasti inimene ise, sest pimedus ja libedus küll mõjutavad sõiduki käitumist, ent meie endi tähelepanu, väsimus, häirivad faktorid keskendumisel ja soov igale poole jõuda on tegelikult tihti õnnetuse põhjustajateks,“ ütles Gjensidige kahjukäsitluse osakonna juht Maarika Mürk.

Gjensidige ja Nielseni uuring näitas, et kuigi liikluses on inimeste suurim mure halb ilm (42% vastanutest), siis tegelikult näitab kahjustatistika liiklusõnnetuste põhjustajana hooletust.

Mürgi sõnul on pikkade pühade eel mõistlik sisseostud sooritada võimalikult vara, et hoiduda tihedast liiklussaginast, kuna kahjukäsitluse statistikast nähtub, et esimeste lumede ja külmadega suurenevad õnnetused nii ilmastikust tingituna kui inimkäitumisest.

„Hooletus on sageli tingitud kiirustamisest. Pikkade pühade eel on ongi seega üks soovitus mõelda jõuluostude peale juba varem, et ei peaks tormama mööda ostukeskuseid kõige tihedamal ajal. Või siis mitte joosta mööda ostukeskuseid, vaid nautida kvaliteetaega oma lähedastega,“ lisas ta.

Lähedastega koosolemise soovi näitab ka statistika, sest Gjensidige ja Nielseni uuringu vastustest selgus, et inimesed sooviksid rohkem aega veeta oma pere (73%), sõprade (32%) ja sugulastega (19%). Uuringus küsitleti üle 1600 inimese.